Oportunitățile de finanțare din Programul Regional Sud-Muntenia 2021 - 2027)


La invitația președintelui Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, George Caval, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, Liviu-Gabriel Mușat, a prezentat mediului de afaceri oportunitățile de finanțare din Programul Regional Sud-Muntenia 2021 - 2027


La invitația președintelui Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, George Caval, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, Liviu-Gabriel Mușat, a prezentat mediului de afaceri oportunitățile de finanțare din Programul Regional Sud-Muntenia 2021 - 2027. Aceasta este a doua dezbatere organizată în Argeș cu mediul privat. La dezbatere au fost prezenți și președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, și administratorul public al județului, Cristian Puiu.

Au răspuns la întrebările venite din partea investitorilor privați Gabriela Călin, director Autoritatea de Management a PR Sud-Muntenia 2021 - 2027 din cadrul ADR Sud Muntenia, și Mirela Tache, director cabinet Director General.

"Am participat la întâlnirea organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș cu ADR Sud-Muntenia. Întotdeauna Consiliul Județean Argeș a susținut mediul de afaceri pentru că este obligația noastră ca, împreună cu investitorii privați, să dezvoltăm județul Argeș. Este o tradiție ca în toate proiectele derulate să ocupăm locuri fruntașe în țară și primul loc pe regiunea Sud-Muntenia. Exercițiul financiar 2021 - 2027 vine cu noi proiecte care sperăm să contribuie la dezvoltarea județului" - Ion Mînzînă, președinte Consiliul Județean Argeș.

"Undeva spre 40% din totalul proiectelor pe cele două programe anterioare provin din județul Argeș și suntem convinși că și actualul program 2021-2027 va rămâne în aceeași notă. Așteptăm foarte multe proiecte din Argeș, inclusiv din mediul privat. Este pentru prima dată, odată cu acest program, când fiecare regiune își realizează propriul program și am ținut să injectăm foarte mulți bani în mediul privat. Dacă pe programul trecut am avut o alocare de maximum 80 de milioane de euro, de data aceasta avem minim 200 de milioane de euro doar pentru mediul privat. Eu sunt convins că vom avea mai multe proiecte depuse și vom face și vom face o supracontractare printr-un transfer de la alte domenii mai puțin accesate. Sunt condiții care ne vor ajuta să scoatem în față acele proiecte cu potențial mai mare, inclusiv de a dezvolta în jurul lor și alte tipuri de activități economice. Suntem prima regiune care are aprobate de către Comitetul de Monitorizare toate documentele, Ghidul este pus pe pagina de internet a Agenției și așteptăm ca Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să finalizeze platforma pentru a da drumul proiectelor. Noi sperăm ca cel mai târziu în trimestrul patru să dăm drumul la apelurile de proiecte. Ne-am gândit la două apeluri - apelul clasic de minimis, cu proiecte de maxim 200.000 de euro și contribuție de 10% din partea beneficiarului, dar vom avea și proiecte mai mari, de până la 3 milioane de euro, pentru care, desigur, sunt condiții mai complicate de îndeplinit, dar sunt convins că vom găsi în județul Argeș destul de mulți competitori care să le îndeplinească" - Liviu Mușat,  director general ADR Sud- Muntenia.

"Mulțumesc conducerii ADR Sud-Muntenia pentru deschiderea avută și conducerii Consiliului Județean, în mod special dlui Ion Mînzînă, care ne este mereu alături și susține mediul de afaceri argeșean, pentru că sunt prezenți la această dezbatere pe care o considerăm importantă. Exercițiul financiar 2021-2027 vine cu multe noutăți și oportunități de accesare de fonduri europene și noi ne dorim ca mediul de afaceri să profite de aceste oportunități pentru a se dezvolta și pentru a fi tot mai puternic", George Caval, președinte CCIA Argeș.

Pentru schema de minimis, dedicată microîntreprinderi și întreprinderi mici, alocarea financiară este de 47 de milioane de euro. Valoarea maximă eligibilă a proiectului va fi de 200.000 de euro. Pentru schema de ajutor de stat alocarea financiară este de peste 144 de milioane de euro. Valoarea este definită în funcție de o serie de criterii. Astfel, valoarea minimă va fi de 300.000 de euro, iar cea maximă de trei milioane de euro.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia este Autoritate de management pentru Programul Regional Sud-Muntenia 2021 - 2027.

Galerie foto: