Ministrul Sănătății, Florin Bodog - vizită la spitalele argeșene


Ministrul Sănătății, Florin Bodog - vizită la spitalele argeșene


Joi, 16 martie a.c., imediat după ședința de guvern, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a venit în județul Argeș, unde, joi seara, însoțit de președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, s-a deplasat la Spitalul Județean de Urgență Pitești, unde a discutat cu cadrele medicale și cu pacienții, a vizitat Unitatea de Primiri Urgențe, precum și secțiile care au nevoie de investiții și modernizare.

Vineri, 17 martie a.c., ministrul Sănătății s-a deplasat la Mioveni, unde s-a întâlnit, la Primăria Orașului Mioveni, cu ministrul Cercetării și Inovării, Șerban Valeca, conducerea Consiliului Județean Argeș, primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, conducerile unităților sanitare și medico-sociale din județul Argeș, parlamentari, consilieri județeni și alți reprezentanți ai administrației publice locale, întâlnire ce a fost urmată de o vizită la șantierul noului Spital "Sf. Spiridon" din Racovița – Mioveni.

În cadrul întrevederii din sala de ședințe a Primăriei Mioveni, președintele C.J. Argeș, Dan Manu, i-a prezentat domnului ministru Bodog situația sistemului de sănătate din județul Argeș, trecând în revistă dotările principalelor spitale argeșene,  cu accent pe măsurile  privind îmbunătățirea calității sistemului sanitar județean, respectiv:

  • Înființarea de noi centre de permanență zonale, care să cuprindă, omogen, tot județul.
  • Modernizarea și dotarea Spitalul Județean de Urgență Pitești și a Spitalului de Pediatrie Pitești.
  • Susținerea construcției Spitalului "Sf. Spiridon" Mioveni.
  • Dezvoltarea Spitalului de Geriatrie-gerontologie "Bălăceanu-Stolnici" Ștefănești, într-un spital de recuperare și întreținere medicală.
  • Dezvoltarea Spitalului de Recuperare Brădet, prin oferte noi de servicii medicale, precum și extinderea acestuia.
  • Ambulatoriile - dezvoltarea ofertei de servicii medicale și accesarea de fonduri europene.

La nivel județean propunerile au vizat acoperirea necesarului de medici, prin scoaterea la concurs a posturilor și specializarea personalului existent pe competențe, precum și asigurarea asistenței medicale primare, prin dotarea cu ambulanțe, conform Programului de Guvernare. Pentru Spitalul Județean de Urgență Pitești, propunerile prezentate au constat în diversificarea serviciilor medicale oferite de unitatea sanitară, respectiv:

  • Crearea unui departament de cardiologie intervențională, cu implementarea Programului STEMI -program național adresat afecțiunilor acute coronariene - având infrastructura necesară (angiograf) și cadre medicale de specialitate.
  • Consolidarea și reabilitarea spitalului, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
  • Extinderea și modernizarea Spitalului Județean de Urgență Pitești.
  • Darea în folosință a unui bloc operator în sfera chirurgiei cardiovasculare, având în vedere numărul de chirurgi cardiovasculari și adresabilitatea regională, ca patologie specifică.
  • Achiziționarea unui aparat de radioterapie, având locația și adresabilitatea regională.
  •  Achiziționarea unui computer tomograf, la nivel de județ.
  • Trecerea de la clasificarea III, la clasificarea II, a Spitalului Județean de Urgență Pitești, prin dotarea și diversificarea ofertei de servicii medicale.

De asemenea, președintele Dan Manu a venit și cu o serie de propuneri legislative, de modificarea a normelor de aplicarea OUG nr.18, din 27 februarie 2017, privind asistența medicală comunitară, care să prevadă, pe lângă asistența persoanelor aflate în dificultate, cadre medicale care să se ocupe și de prevenție.

Au mai fost punctate încurajarea rezidențiatului în domeniul epidemiologie – infecții nosocomiale, prin regândirea salarizării, stabilirea unei  baze legale pentru acordarea de locuințe de serviciu pentru medici, urgentarea lansării ghidurilor de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, flexibilitatea în folosirea numărului de paturi pe secții și acordarea posibilității managerilor de spital de a le redistribui, în funcție de necesități, dezvoltarea parteneriatului cu mediul universitar și colaborarea cu Institutul Național de Boli Infecțioase " Prof. Dr. Matei Balș" și cu Departamentul pentru Situații de Urgență, pentru dezvoltarea serviciilor medicale de interes regional, precum și unificarea Caselor de Asigurări de Sănătate Publice în Casa Națională de Sănătate.

"Am venit în Argeș joi seara, ocazie cu care, împreună cu președintele C.J. Argeș, am făcut o vizită inopinată la Spitalul Județean Argeș. Am vizitat mai multe secții, din cele renovate, dar mai mult pe cele care au nevoie de investiții, am discutat cu medicii și cu pacienții. Imaginea este a unui spital județean care nu a fost încă reabilitat în totalitate, cu aceleași probleme pe care le are întreg sistemul sanitar. (…) Am discutat cu președintele Dan Manu problemele legate de dotare, de accesare de fonduri europene pentru centrele de medico-sociale comunitare, problemele legate de centrele de permanență, de creșterea importanței acestora. Acestea sunt, de altfel, și printre proiectele prioritare ale Consiliului Județean Argeș, care dorește să asigure o degrevare a unităților de primiri urgențe de la Spitalul Județean și Spitalul de Pediatrie. În același timp, am avut discuții cu privire la dotare, cu privire la posibilitatea de clasificare a Spitalului Județean de Urgență Pitești într-o categorie superioară, precum și despre personalul medical. Am atins în discuția noastră și problema radioterapiei pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice" a declarat Ministrul Sănătății, Florian Bodog.

"După cum argeșenii cunosc deja, în programul nostru de guvernare din acest mandat, sunt prevăzute și au prioritate mai multe investiții în domeniul sănătății. Am prezentat aceste proiecte și domnului Ministru al Sănătății, cu ocazia acestei vizite, proiecte care de altfel au și fost înaintate pentru a obține finanțare. În afară de investițiile majore în infrastructură pe care le avem în vedere, în acest an spitalele din Argeș vor fi dotate și cu echipamente medicale, așa cum a precizat și domnul ministru. Este vorba de 2 Aparate de Anestezie, 161 de echipamente pentru UPU și 36 pentru Urgența Spitalului Județean Argeș.

Pentru Unitățile de Primi Urgențe vor fi achiziționate: cărucior de transfer raditransparent (4 bucăți), cărucior hidraulic standard radiotransparent pentru transfer (11 bucăți), cărucior hidraulic standard radiotransparent pentru transfer/pacient bariatric (1 buc.), cărucior pentru instrumente și medicamente (4 buc.), scaun cu roți pentru transport intraspitalicesc (11 buc.), EKG (4 buc.), defibrilator cu monitor (3 buc.), targă lopată (1 buc.), saltea vaccum (1 buc), atele vaccum (1 buc.), gulere cervical (2 buc.), centura pelvina (4 buc.), atele tracțiune (3 buc.), targa de coloana cu system de imobilizare cap (3 buc.), dispozitiv de transfer bariatric (1 buc.), ventilator portabil nou născut (1 buc.), nebulizator (2 buc.), spirometru (1 buc.), incubator transport nou născut (1 buc), pătură cu sistem de încălzire adulți/copii (3 buc.), videolaringoscop ( 1 buc.), bronhoscop adult /copii (1 buc.), set resuscitare (4 buc.), laringoscop cu set lamele (5 buc.), aspirator portabil (8 buc.), injectomat (28 buc), pompă pentru transfuzie – perfuzie (2 buc.).

Pentru Urgență, vor ajunge în Argeș alte 36 de echipamente. Aici este vorba de o stație centrală de monitorizare, monitoar complex (5 buc.), monitoare EKG (14 buc), monitor triaj (8 buc), ventilatoare pentru camera de resuscitare (3 buc.), ventilatoare portabile (3 buc.) și două ecografe Doppler", a precizat președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu.