Le département d'Argeș est extraordinaire


Reuniunea Biroului Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone


Le département d'Argeș est extraordinaire, tant du point de vue économique, mais aussi du point de vue culturel, œcuménique et touristique. (Departamentul Argeș este extraordinar, atât din punct de vedere economic, dar și cultural, ecumenic și turistic.)

Aceasta a fost concluzia membrilor Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone prezenți, timp de două zile, în județul nostru. Consiliul Județean Argeş a fost gazdă și organizator pentru Reuniunea Biroului AIRF.

Dacă în prima zi au avut loc sedințele de lucru ale Biroului AIRF, cea de-a doua zi a fost dedicată vizitelor în teren, în urma cărora s-a putut constatat și puternica legătură istorică pe care județul o are cu Franța.

Prima oprire a fost la Uzina Dacia - Renault, motorul economiei argeșene, cea mai mare companie cu acţionariat francez de pe piaţa locală. Aici, conducerea uzinei a prezentat câteva din cifrele economice cheie de la nivelul anului 2022: 15.000 de angajați, 1.500 de furnizori, ponderea în PIB-ul României 2,1%, cifra de afaceri 5,3 mld. euro. La Uzina Dacia - Renault se asamblează o mașină în 55 de secunde. În plus, au fost vizitate și două dintre secțiile uzinei: Mecanică și Asamblaj Motor H. Uzina este robotizată și digitalizată cu tehnologie de ultimă oră. Dar, peste toate, argeșenii care lucrează aici sunt adevărați profesioniști ce pot concura cu angajați din industria auto din oricare altă țară.

La finalul vizitei de lucru la Uzina de automobile Dacia - Renault, delegații din străinătate au avut o întâlnire cu administrația locală a orașului Mioveni, unde au fost primiți de către primarul Ion Georgescu, și unde s-a punctat interesul de a lega parteneriate de cooperare cu alte orașe și regiuni francofone, precum Mioveniul. Membrii delegației au vizitat și Catedrala "Sf. Petru și Pavel", cea mai mare din sudul României. Catedrala nu este doar un lăcaș de cult ci și un loc unde se desfășoară mai multe acțiuni cu caracter social. În biserică este amenajat un balcon dedicat copiilor, iar duminica, Sfânta Liturghie este oficiată și în limbajul mimico - gestual. În fiecare zi, 16 copii din comunitate servesc aici masa de prânz și sunt ajutați să își facă temele. În ziua vizitei într-o caravană medicală, parcată în curtea Catedralei, se făceau gratuit teste Papanicolau.

Următoarea oprire a fost la Mănăstirea Curtea de Argeș, un simbol al credinței și smereniei poporului român. Impresionați de măreția, frumusețea și eleganța acesteia, dar și de legenda Meșterului Manole, oaspeții Argeșului au aflat că unul dintre cei mai apreciaţi arhitecţi francezi din secolul al XIX-lea, André Lecomte du Nouy, invitat de Regele Carol I al României, a realizat cea de-a treia restaurare. Mai mult, arhitectul a rămas în România până la sfârşitul vieţii. Mormântul arhitectului Emile André Lecomte du Noüy este declarat monument istoric şi se află la doar câteva sute de metri de mănăstirea Curtea de Argeş. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, membrii delegației au fost și primii vizitatori ai Palatului Episcopal, redeschis acum după restaurare printr-un proiect finanțat din fonduri europene. De asemenea au vizitat și muzeul care adăpostește și păstrează zeci de obiecte religioase vechi de sute de ani, ce reprezintă în fapt o parte din istoria religioasă și nu numai a județului nostru. Aici se află, printre altele, fresce originale ale Catedralei Mănăstirii, Catapeteasma dăruită de Şerban Cantacuzino, jilțul arhieresc (1794) și epitaful (1793) întâiului Episcop al Argeșului Iosif de Sevasta, Evanghelii de la 1600 și icoane. La final, secretarul general AIRF, Mohamed IBRAHIM, a semnat și a scris un scurt mesaj în Cartea de Onoare.

A urmat apoi vizita la Barajul Vidraru. Frumusețea zonei turistice a județului, cu măreția munților, dar și impresionanta construcție a Barajului Vidraru, a fermecat delegația francofonă. Deși închisă momentan publicului pentru implementarea proiectului Consiliului Județean Argeș care vizează conservarea și consolidarea Cetății Poenari, Cetatea lui Vlad Țepeș a atras atenția oaspeților care au spus că vor reveni aici pentru a urca cele 1480 de trepte.

Galerie foto: