Hora Unirii pe înălțimile de la Dâmbovicioara


Luni, 24 ianuarie, pe înălțimile de la Dâmbovicioara, locuri unde s-au jertfit numeroși ostași în ambele războaie mondiale, conducerea Consiliului Județean Argeș, prin vicepreședinții Marius Nicolaescu și Adrian Dumitru Bughiu, a participat la ceremonia dedicată zilei Micii Uniri.


Luni, 24 ianuarie, pe înălțimile de la Dâmbovicioara, locuri unde s-au jertfit numeroși ostași în ambele războaie mondiale, conducerea Consiliului Județean Argeș, prin vicepreședinții Marius Nicolaescu și Adrian Dumitru Bughiu, a participat la ceremonia dedicată zilei Micii Uniri. În ciuda viscolului și a gerului pătrunzător, mai mulți localnici, împreună cu oficialitățile, au dansat Hora Unirii, alături de deputații Simona Bucura Oprescu și Aurel Bălășoiu, consilierul județean Viorel Enache și reprezentanți ai Consiliilor Locale din Bogați și Priboieni.   

Momentul a fost întregit de sfințirea troiței cu hramul Sfântului Dumitru de către soborul de preoți condus de părintele Andrei Michai, consilier administrativ bisericesc, din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscel. Troița a fost ridicată de familia primarului  Dumitru Secăreanu în memoria ostașilor căzuți la datorie!  

Zidirea unei sfinte troițe într-o parohie este un eveniment binecuvântat de Dumnezeu în care se descoperă tocmai înțelesul apofatic al jertfei credinței. Ctitorii unei troițe împlinesc, în acest sens, cea mai mare poruncă din Lege, în dimensiunea ei verticală și orizontală: iubirea lui Dumnezeu din toată inima, din tot sufletul şi cugetul şi iubirea necondiţionată a aproapelui. 

Crucea se află în mijlocul războiului existențial al ființei umane între "a lua" și "a dărui" şi poate fi cheia pentru a înțelege mai bine jertfa dragostei: de ce este mai fericit a da decât a lua!   

Momentul a fost urmat de o depunere de coroane, inclusiv de către conducerea Batalionului 30 Vânători de Munte Dragoslavele.  

Galerie foto: