Adunare festivă dedicată militarilor veterani răniți în teatrele de operații, membrii ai echipei INVICTUS România


Adunare festivă dedicată militarilor veterani răniți în teatrele de operații, membrii ai echipei INVICTUS România


 Atunci când vorbim de eroii războaielor gândul ne fuge la un monument pe care sunt scrise în piatră, pentru nemurire, numele celor care s-au jertfit pentru țară. Îi cinstim de fiecare dată, depunem coroane de flori, iar preoții, în cadrul slujbelor religioase, le pomenesc numele.  

 Poate că de prea puține ori îi cinstim așa cum se cuvine pe eroii de lângă noi, pe cei care s-au întors purtând pe trupul lor urmele groaznice lăsate de război.

 Joi, 9 iunie ,,Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir" (AMVVD), Sucursala Argeș, a organizat o adunare festivă dedicată militarilor veterani răniți în teatrele de operații, membrii ai echipei INVICTUS România. Argeșul are în echipa națională 8 sportivi, o parte dintre ei întorși recent cu medalii de aur de la INVICTUS GAMES HAGA 2022.

 Povestea Invictus România a debutat în anul 2014, atunci când un grup de voluntari militari și civili, inspirați de organizarea la Londra a primelor jocuri Invictus sub patronajul prințului Harry de Wales, al Marii Britanii, au început un proiect de educaţie care, dincolo de ideea de promovare a valorilor militare şi naţionale, şi-a propus să sensibilizeze societatea civilă asupra recunoștinței care se cuvine camarazilor răniţi în acţiuni militare și să ducă și militarii răniți români la Invictus Games.

 Astăzi, alături de eroii noștri, din partea Consiliului Județean Argeș a fost prezentă doamna Roxana Stoenescu, director Direcția Cultură, Turism și Tineret, care a transmis mesajul conducerii Consiliului.

 "Profesionalismul deosebit al militarilor români în teatrele de operații este bine cunoscut și apreciat. Dumneavoastră sunteți veritabile exemple de eroism, devotament, patriotism și loialitate față de țară. Vă mulțumim  pentru tot ceea ce ați făcut și continuați să faceți pentru România, aveți tot respectul și aprecierea noastră. În calitate de reprezentat al autorității județene, vă asigur că suntem alături de dumneavoastră, așa cum am avut bucuria, în anul 2021, să putem contribui financiar la deplasarea domnului Ionuț Butoi în Republica Cehă la competiția premergătoare Jocurilor Paralimpice de la Tokyo. Acum, vreau să vă felicit pe toți cei care ne-ați reprezentat anul acesta și, încă o dată, mulțumirile noastre și tot respectul" - Roxana Stoenescu, director Direcția Cultură, Turism și Tineret.

 Anul acesta, la Haga, căpitanul echipei a  fost chiar un argeșean plutonier adjutant principal Costinel-Valerică Slăniceanu.

Iată care sunt eroii argeșeni INVICTUS:

 Plutonier adjutant principal Costinel - Valerică Slăniceanu

Data și locul nașterii: 20.11.1978, Câmpulung, județul Argeș;

Starea civilă: căsătorit, 2 copii;

Arma: Auto;

Date despre incident: rănit pe data de 20 iunie 2006, în Afganistan, Batalionul 341 Infanterie „Rechinii Albi"

Diagnostic: Amputație picior stâng, fără vedere la ochiul stâng, gradul 2 de invaliditate;

Discipline sportive la care concurează: ciclism, volei din poziția șezut.

Structura în care este încadrat: Centrul de Perfecționare Apărare CBRN Muscel, Câmpulung-Muscel.

„Pentru mine familia este și a fost întotdeauna pe primul loc. Am spus-o și o voi spune de câte ori va fi nevoie. Încerc să le dau copiilor o educație cât mai bună, sa le transmit din pozitivismul meu, să-i învăț să fie respectuoși și să nu renunțe niciodată în fața greutăților. Chiar și cu un picior se pot face multe lucruri, poți face sport, poți lucra în grădină, poți repara lucruri...Au copii mei o vorba, „tati repară tot" Ca și în 2017, înainte de competiție am emoții. Sper să mă clasez mai bine decât la Toronto. La ambele probe, o sa dau tot ce pot. Le mulțumesc colegilor mei că m-au ales să le fiu căpitan de echipă la jocurile de anul acesta, le doresc tuturor să se bucure la maxim de experiența oferită de participarea la Invictus Games".

 Plutonier adjutant principal (în retragere) Florin Vuță

Data și locul nașterii: 28.04.1969, Călinești, județul Argeș;

Starea civilă: căsătorit, 1 copil;

Arma: auto;

Date despre incident: rănit pe data de 16 februarie 2004, în Irak, cu Batalionul 3 Geniu „General Constantin Poenaru";

Diagnostic: traumatism vertebro-medular L2L3L4, paraplegie flască cronică, gradul 2 de invaliditate;

Discipline sportive la care concurează: ciclism, volei din poziția șezut

Ultima structură în care a fost încadrat: Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni", București. Actualmente pensionar

,,Fiind paralizat de la brâu în jos, medicii nu îmi dădeau prea multe șanse de recuperare, nu credeau că o sa reușesc să mai merg vreodată. După 2 ani de recuperare anevoioasă, am început să merg cu ajutorul ortezelor gleznă-picior, sprijinit în cadrul metalic. Le sunt recunoscător soției și fetei mele, care m-au încurajat și mi-au fost alături necondiționat, dându-mi putere să duc mai ușor această luptă. Mă ajută foarte mult că fac parte din lotul Invictus, deoarece am avut parte de încurajare, și am descoperit ceea ce înseamnă de fapt spiritul Invictus: să ai speranța că, în momentul în care ai ajuns la pământ, te mai poţi ridica şi mai poţi să te depăşeşti pe tine însuți. Pentru mine proiectul este o provocare, fiind unul dintre cei mai în vârstă din echipa Invictus. Sunt mândru că pot lupta din nou pentru România."

 Plutonier adjutant Gheorghe Irinel Matei

Data și locul nașterii: 27.10.1980, Câmpulung, județul Argeș;

Starea civilă: căsătorit, 2 copii;

Arma: infanterie;

Date despre incident: rănit pe data de 31.08.2008, în Afganistan, cu Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele";

Diagnostic: traumatism cranio-cerebral;

Discipline sportive la care concurează: ciclism, înot și volei din poziția șezut.

Structura în care este încadrat: Centrul de Perfecționare Apărare CBRN Muscel, Câmpulung-Muscel.

„Perioada îndelungată de pregătire s-a scurs și iată-ne pe ultima linie dreaptă înainte de participarea la „Invictus Games". Pe timpul antrenamentelor mi-am imaginat diferite scenarii din cursa de la Haga și de fiecare dată mă vedeam forțând pe măsură ce mă apropiam de finish. Cu toate că în tot acest timp am mai participat și la alte competiții, emoțiile se intensifică tot mai mult odată cu apropierea zilei de start. Vreau să mulțumesc în primul rând soției mele care m-a înțeles de fiecare dată, mai ales atunci când am fost plecat în cantonamente, departe de casă, ea fiind nevoită să preia și atribuțiile mele din familie. Pentru sprijinul moral și pentru încredere, le mulțumesc copiilor mei, pentru că ei mi-au dat mereu forța de a merge mai departe, copiind de multe ori din sinceritatea și inocența lor. Totodată, le mulțumesc colegilor mei din echipa Invictus, alături de care am petrecut zile frumoase și, nu în ultimul rând, coordonatorilor proiectului Invictus cei care au sacrificat câteodată și din timpul lor personal pentru bunul mers al activităților și pentru ca noi să avem echipamentele sportive necesare executării antrenamentelor în bune condiții! Merg încrezător în forțele mele și vreau să va asigur că voi reprezenta România cu mândrie și de ce nu, îmi doresc să aduc acasă un rezultat cât mai bun. Știu că acolo sus am un înger, o stea, camaradul meu Dragoș Alexandrescu, care m-a călăuzit de fiecare dată, când viața m-a pus la încercare''. 

 Plutonier major Marian Nicula

Data și locul nașterii: 09.05.1982, Pitești, județul Argeș;

Starea civilă: căsătorit, 2 copii;

Arma: auto;

Date despre incident: rănit pe data de 25 octombrie 2011, în Afganistan, cu Batalionul 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Șoverth"

Diagnostic: politraumatism cranio-cerebral; acuitate vizuală, ochi drept-90%. Nu vede deloc cu ochiul stâng, gradul 3 de invaliditate;

Discipline sportive la care concurează: atletism, ciclism, volei din poziția șezut

Structura în care este încadrat: Batalionul 49 Apărare CBRN „Argeș", Pitești.

,,Motivația mea este familia. Pentru fetițele mele trebuie să fiu, cum spun ele: ,,cel mai bun tătic din lume!" O zi de antrenament începe la 5:30 dimineața când mă trezesc. Beau cafeaua, îmi pregătesc echipamentele și la 06:30 plec către sală. La 06:50 sunt deja pe bandă și fac o încălzire ușoară. Pot spune că eu deschid sala . După alergare lucrez diverse grupe de mușchi alături de antrenorul meu. Și să nu uit fotografia, pe care o trimit colegilor în fiecare zi, pentru a-i motiva. După sală fug repede acasă la fetele mele. Îmi place să petrec mult timp în natură la aer curat, să alerg sau să merg cu bicicleta, să vizitez locuri noi, și să fiu alături de fiicele mele energice. Îmi doresc să am putere și voință să îmi ating toate obiectivele la Haga! Respect întreaga echipă Invictus și le mulțumesc pentru tot suportul și sprijinul acordat"

 Caporal clasa a III-a Valentin Ciolan - Uță

Data și locul nașterii: 03.04.1987, Pitești, județul Argeș;

Starea civilă: căsătorit, 3 copii;

Arma: poliție militară;

Date despre incident: rănit pe data de 30 aprilie 2015, în Afganistan, cu Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada",;

Diagnostic: răni la nivelul feței, mâinilor și picioarelor. Fără mușchi la pulpa piciorului stâng, nerv lezat la nivelul genunchiului, gradul 3 de invaliditate;

Discipline sportive la care concurează: powerlifting, rowing, volei, atletism - aruncarea bilei.

Structura în care este încadrat: Batalionul 49 Apărare CBRN „Argeș", Pitești.

,,Sportul face parte din mine. L-am practicat de la vârsta de 6 ani și mi-a clădit un caracter puternic, ajutându-mă să trec peste obstacolele vieții. De asemenea, m-a ajutat să mă recuperez după ce am fost rănit în Afganistan, psihic mai ales. Am o familie frumoasă, iar soția și părinții mi-au fost alături în momentele grele. Sunt fericit că am doi copii minunați, o fetiță și un băiețel, pe care îi iubesc foarte mult. Prin Invictus am descoperit noi prieteni, iar cel mai important lucru este că pot concura din nou în competiții sportive. Am muncit din greu în ultimii doi ani și am făcut multe sacrificii, așa că îmi doresc ca acolo să obțin rezultate cât mai bune, pentru ca așa sunt eu, îmi doresc să fiu cel mai bun întotdeauna."

Plutonier adjutant principal (în rezervă) Mihai Ion Toma

Data și locul nașterii: 15.05.1971, Lădești, județul Vâlcea;

Starea civilă: căsătorit, 2 copii;

Arma: artilerie și rachete, specialitatea parașutist.

Date despre incident: rănit pe data de 19 septembrie 2011, în Afganistan, cu Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni", având funcția de specialist grup cercetare.

Diagnostic: cot drept distrus - redoare articulară, gradul 3 de invaliditate;

Discipline sportive la care concurează: tir cu arcul.

Ultima structură în care a fost încadrat: Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „BASARAB I", Pitești. Actualmente pensionar.

,,Mă bucur că fac parte din proiectul Invictus, pentru că m-a ajutat să depășesc mai ușor momentele dificile apărute în viața mea și mi-a redat încrederea în mine.Va fi prima participare pentru mine la Jocurile Invictus, ca și titular în echipa de tir cu arcul, și sunt nerăbdător să trăiesc această experiență. Cel mai interesant va fi să socializez cu militari răniți din alte țări, care au trecut prin experiențe similare".

Plutonier major Amzărescu Viorel .  

Data și locul nașterii - 05.12.1984, în municipiul Pitești

Arma: Auto

Date despre incident: - A fost rănit în poligonul Hohenfels, în anul 2014, în timpul exercițiului multinațional Saber Junction, din Germania. În urma accidentului a rămas cu o neuropatie cronică la piciorul stâng și la piciorul drept, a suferit mai multe intervenții chirurgicale

Încadrat în Depozitul Central de Arhivă

Disciplina sportivă: tir cu arcul.

Plutonier adjutant Ionuț Butoi

Data și locul nașterii - 28.08.1978

Starea civilă: căsătorit, 2 copii;

Este încadrat în baza de instruire CBRN Câmpulung

A fost rănit în 2008, în Afganistan.

Este unul din eroii noștri. Dar dincolo de asta, Ionuț Butoi este eroul propriei sale vieți și ne este zi de zi, lecție despre respect, dedicare, iubire de oameni și iubire de țară. Țara pentru al cărei nume a plecat să lupte departe de glia strămoșească. Și a făcut-o din convingerea că a fi militar înseamnă, mai mult decât orice, a-ți dedica viața pentru un crez. Ionuț Butoi a plecat în Afganistan pe picioarele lui, dar s-a întors acasă în scaun cu rotile, știind că nu va mai merge niciodată. De atunci, Ionuț Butoi a rămas în armată și își reprezintă țara în competiții sportive, fiind medaliat cu aur și argint la Jocurile Invictus, organizate pentru militarii răniți din întreaga lume.

Disciplina sportivă: tir cu arcul.

Galerie foto: