"CULTURA FRANCEZĂ - O CULTURĂ A DIALOGULUI, EVENIMENT PRILEJUIT DE ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FRANCOFONIEI"


Astăzi, la Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" a fost organizată evenimentul cu tema "CULTURA FRANCEZĂ - O CULTURĂ A DIALOGULUI, EVENIMENT PRILEJUIT DE ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FRANCOFONIEI"


În fiecare an, pe 20 martie, Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) celebrează Ziua Internațională a Francofoniei. Statele francofone dedică lunii martie diverse manifestări culturale, artistice și educaționale pentru o mai bună promovare a limbii franceze, dar și în scopul cooperării și solidarității dintre state.   

Astăzi, la Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" a fost organizat evenimentul cu tema "CULTURA FRANCEZĂ - O CULTURĂ A DIALOGULUI, EVENIMENT PRILEJUIT DE ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FRANCOFONIEI"

În cadrul întâlnirii, directorul executiv al Direcției Cultură, Turism și Tineret din cadrul C.J. Argeș, Roxana Stoenescu, a susținut o prezentare cu tema "Francofonia, o poartă spre cunoaștere", iar Dana Popescu, realizator Antena 3 CNN Pitești a moderat "Dialoguri despre cultura și civilizația francofonă"

De asemenea, au fost vernisate patru expoziții: 

# "J'aime la France" -  expoziție de documente din colecțiile bibliotecii, despre spațiile și locurile care aparțin culturii francofone 

# "Voyage, voyage" - expoziție cu imagini din țările francofone (carte poștală veche din colecțiile speciale) 

# "Influența iluminismului francez în formarea caracterului revoluționar al lui C.D. Aricescu"  

# "Pasiune, creație și artă"  - expoziție de artă decorativă ce combină elemente tradiționale marocane cu cele românești, realizată de artista Rodica Venera Mihalache. 

Anul acesta se sărbătoresc 30 de ani de când România a aderat la Organizația Internațională a Francofoniei și 20 de ani de când județul Argeș este membru al Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone.  

Marcat de valorile culturale, istorice dar şi economice, Argeșul și Consiliul Județean Argeș sunt profund dedicate Francofoniei, fapt confirmat de proiectele în care județul s-a implicat în mod activ.   

În acești ani, pe plan local, Consiliul Județean Argeș a organizat evenimente culturale cu specific francofon, proiecte de încurajare a lecturii franceze și expoziții tematice, schimburi de tineri, proiecte cu finanțare europeană, împreună cu parteneri francezi.  

În acest an, în luna februarie, Bianca MÎCIU, studentă a Universității din Pitești, Facultatea de Litere, specializarea Română - Franceză, a reprezentat județul prin Consiliul Județean Argeș, în calitate de membru în Asociația Internațională a Regiunilor Francofone, într-un juriu internațional care au desemnat finaliștii concursului de proiecte "Prix Liberté - Premiul pentru Libertate".  

În plus, Judeţul Argeş derulează relații de cooperare cu Departamentul Savoia din Franţa din anul 1996, de-a lungul timpului abordând diferite domenii de colaborare: acțiune socială, dezvoltare rurală, economie montană, salvamont, administrație publică, tineret, educație, mediu universitar. Este cel mai longeviv şi fructuos parteneriat pe care CJ Argeş l-a derulat după 1989.     

Termenul "francofonie" desemnează oamenii și țările vorbitoare de limbă franceză. Cuvântul a fost creat de eseistul francez Onésime Reclus, în 1880, pentru regiunile geografice în care se comunică permanent în limba franceză.  

Galerie foto: