"CĂLĂTOR PRIN TRECUT" - IN MEMORIAM AUGUSTIN LUCICI


Muzeul Județean Argeș a organizat astăzi un eveniment cu o profundă încărcătură emoțională, avându-l în prim plan pe regretatul artist Augustin Lucici.


Muzeul Județean Argeș a organizat astăzi un eveniment cu o profundă încărcătură emoțională, avându-l în prim plan pe regretatul artist Augustin Lucici. Personalitate marcantă în lumea artelor vizuale, Augustin Lucici a pierit fulgerător anul trecut. Astăzi, 19 februarie, zi în care ar fi trebuit să sărbătorească vârsta de 65 de ani, opera și viața maestrului Augustin Lucici au fost evocate printr-o expoziție in memoriam, organizată de Muzeul Județean Argeș. 

Vernisajul a debutat cu un moment de reculegere și a continuat cu o serie de  gânduri, amintiri și întâmplări despre Augustin Lucici, împărtășite de cei mai apropiați oameni ai acestuia.

La eveniment, au participat soția și nora maestrului Augustin Lucici, colegi din cadrul Muzeului Județean, care au lucrat peste 36 de ani împreună cu maestrul Lucici, reprezentanți ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, ai instituțiilor de cultură și ai autorităților publice locale. 

Din partea Consiliului Județean Argeș a participat Roxana Stoenescu, director executiv al Direcției Cultură, Turism și Tineret: "Maestrul Augustin Lucici a fost un artist îndrăgostit de viață, de oameni, de locuri, de culoare, de peisaje, de lumea venețiană și ne-a lăsat opera sa să ne bucure sufletul și ochiul. Va fi prezent întotdeauna printre noi, prin opera dânsului, și cred că de acolo de sus din ceruri înalte ne privește și este bucuros că astăzi suntem împreună. Transmit salutul cordial al domnului președinte Ion Mînzînă și al întregii conduceri a Consiliului Județean Argeș." 

Născut în Pitești, la 19 februarie 1956, Augustin Lucici a fost absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu", Facultatea de Arte Decorative (1983), devenind, ulterior, membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România. 

După absolvirea Institutului de Arte Plastice, a lucrat ca muzeograf în cadrul Galeriei de Artă Plastică „Rudolf Schweitzer‒Cumpăna", secție a Muzeului Județean Argeș. Concomitent, a predat și la instituții de învățământ secundar din Pitești: Colegiul Național „Ion C. Brătianu" și Liceul de Artă „Dinu Lipatti".

Debutul în pictură a avut loc la vârsta de 5 ani, sub călăuzirea mamei. Pe parcursul studiilor, a beneficiat de îndrumarea unor mari profesori, precum: Aurel Calotă, Gheorghe Pantelie, Costel Badea, Lucia Ioan.

Picturile sale sunt inspirate din natură și din viața de zi cu zi. Subiectele lui preferate, pe care le-a transpus pe pânză, sunt florile și viața cotidiană a orașului natal.

Artistul a avut o prestigioasă carieră artistică națională și internațională, participând la peste 40 de expoziții în România, Italia și Luxemburg. Multe dintre lucrările sale se regăsesc în colecții private din Anglia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Israel, Italia și Olanda.

Expoziția poate fi văzută în perioada 19 februarie – 21 martie, de luni până duminică, între orele 9.00 – 17.00.