Centrul de Cultură  „Brătianu"

Program de vizitare:

Luni - Joi: 8- 16

Vineri: 8-14

Sâmbătă şi Duminică: 9- 17

Date de contact:

Manager interimar: Alexandru Constantinescu

Adresa: Ştefăneşti, Str. Aleea Staţiunii, nr. 37, jud. Argeş

Tel. 0248/ 266 703

Fax. 0248/ 266 551

E-mail: secretariat@centrulbratianu.cjarges.ro

centrul.bratianu@gmail.com

Web: www.ccbratianu.ro, www.culturabratianu.ro

www.facebook.com/centrul de cultura.bratianu

Situat în oraşul Ştefăneşti, judeţul Argeş, conacul familiei Brătianu, numit, ca şi satul în care se afla, Florica, în amintirea primei fiice a lui Ion C. Brătianu, este unul din cele mai frumoase domenii boiereşti din România, păstrat foarte bine până în zilele noastre (cu excepţia obiectelor, mobilelor şi a cărţilor din interior, risipite aiurea în anii regimului comunist).

Este conacul în care s-a născut şi a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români, o adevărată dinastie civilă care a dat ţării nu mai puţin de trei prim-miniştri, dintre care primii doi – Ion şi Ionel Brătianu – au avut un rol covârşitor în realizarea României moderne, de numele primului legându-se războiul Independenţei, cel de-al doilea realizând – tot în urma unui război – Unirea din 1918 şi reformele ce au stat la baza democraţiei interbelice.

Locuinţa este atestată documentar în 1829 şi era compusă din patru încăperi vechi dintre care: camera boierului, a celui ce se ocupa de vie şi camera turcească cu linul pentru scurgerea vinului în pivniţă.

Prima casă de la Florica a fost construită de Ion C. Brătianu în 1858, pe partea de moşie ce i-a revenit după succesiunea tatălui său. Iniţial, Brătianu optase pentru moşia Tigveni, unde îşi petrecuse copilăria, dar, la cererea fratelui său mai mare, Teodor, a primit al treilea lot de moşii, ce cuprindea Florica, Mălureni, Galeşul – Brătieni, Lereşti şi Sîmbureşti.

Ion C. Brătianu (1821 – 1891) a vândut o parte din celelalte moşii, dar a cumpărat lângă Florica via Floreasca, vie care îl va preocupa până la moarte, îngrijind-o şi exploatând-o după cele mai moderne reţete. A fost mulţumit de opţiunea sa pentru Florica, în detrimentul Tigvenilor care îi evocau copilăria. „Ce m-aş fi făcut eu fără Florica? Aici mi-am găsit totdeauna sănătatea şi puterea trupească şi sufletească", mărturisea Ion Brătianu în 1887.

Dintr-o casă cu patru camere şi o pivniţă pentru vin, bătrânul Brătianu a construit un conac cu o frumoasă terasă deschisă la nivelul parterului. Se pare că peste demisol şi parterul vechii clădiri, proprietarul a adăugat şi un etaj cu câteva încăperi.

Spre sfârşitul vieţii, Ion Brătianu a fost convins de fiul său Ionel, de necesitatea renovării casei. Amenajările şi construcţiile pe care Ionel Brătianu (1864-1927) le-a făcut la Florica au durat din 1889 până în 1925. Stilul casei este neoromânesc, împletind frumos modernul cu tradiţionalul.

Centrul de Cultură "Brătianu" este instituția de cultură ce funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Argeş şi  transmite experienţe şi tradiţii capabile să întreţină o atmosferă elevată şi relevantă care se înscrie neîndoielnic în beneficiul educaţiei permanente.

Activitatea Centrului de Cultură „Brătianu" se adresează tuturor categoriilor de vârstă, iar instituţia iniţiază şi desfăşoară proiecte şi programe vizând cultura tradiţională şi educaţia permanentă.

Pe lângă evenimentele culturale, Centrul de Cultură "Brătianu" oferă și servicii de alimentație publică și cazare pentru persoane fizice, juridice interesate să-și desfășoare activitățile într-un cadru plin de istorie.

În crama vilei Florica se pot oferi servicii pentru evenimente corporate şi sociale, culturale, expoziţii, training.

Sala de şedinţe a Centrului de Cultură „Brătianu" poate fi închiriată pe baza unei rezervări, ea fiind concepută pentru a găzdui prezentări de produse, seminarii, conferinţe, workshop-uri.

Evenimentele se desfășoară  cu  aprobarea Consiliului Județean Argeș.