Răspunsuri la intrebări frecvente

 

1.1.  Care sunt pașii pentru identificarea persoanelor vulnerabile? 1.2.  În care dintre acești pași se face validarea de către GUEE?

Răspuns (R)

R1.1. - Identificarea persoanelor vulnerabile se face pe baza Listei persoanelor vulnerabile, potrivit Ghidului specific - Condiții de accesare a fondurilor europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență în cadrul apelurilor de proiecte aferente Investiției 4 – Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării, din cadrul Componentei 16.RePowerEu, în forma actualizată după modificarea prin Ordinul ministrului investiţiilor şi proiectelor europene nr. 6561/15.10.2024 (Ghidul specific privind I4);  Ghidul specific privind I4 poate fi descărcat de pe site-ul Consiliului Judeţean Argeș; a se copia următorul link în browser-ul de internet utilizat:

https://www.cjarges.ro/documents/10865/2556811/1.+Ghidul+solicitantului_Investitia+4_.pdf/5ae96364-c392-43fa-8b2f-782909c7b4ca

 În momentul de față, Lista persoanelor vulnerabile din județul Argeș, pusă la dispoziția noastră de Ministerul Investiţiilor și Proiectelor Europene (MIPE), prelucrată de către Ghișeul unic de eficiență energetică (GUEE), spre gruparea persoanelor vulnerabile pe unități administativ-teritoriale/Autorități Publice Locale (APL) – cărora le revin, astfel, Liste distincte, pentru fiecare APL – a fost comunicată acestora, respectiv primăriilor, în vederea:

  • ,,informării grupului țintă - Solicitanți și Beneficiari finali -", precum și a
  • promovării investițiilor I4 și I7 în teritoriu  -  prin diligențe, pe care și noi le depunem în acest sens în relația noastră cu APL din proximitatea beneficiarilor finali.

În acest context, de reținut sunt și următoarele definiții:

  • Beneficiar final este persoana care îndeplinește condițiile de eligibilitate din prezentul ghid și în numele căreia solicitantul de finanțare depune proiect, în baza unui contract comercial încheiat în prealabil pentru realizarea activităților prevăzute la subcapitolul 1.3 – Activități eligibile.
  • Consumator vulnerabil de energie/consumator vulnerabil/ persoană fizică vulnerabilă este persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minime, care îndeplinește condițiile prevăzute în Legea nr. 226 din 16 septembrie 2021, privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările și completările ulterioare, și care se regăsește pe lista persoanelor vulnerabile preluată de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în baza datelor colectate și existente la nivel național de către Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD).
  • Solicitant de finanțare/ Solicitant este Operatorul economic care îndeplinește condițiile de eligibilitate din prezentul ghid și care depune proiect în numele beneficiarilor finali cu care a încheiat în prealabil contracte comerciale.

R1.2. - Validarea Beneficiarului final, de către GUEE, se va face pe baza Listei GUEE de verificare care cuprinde avizul GUEE, conform anexei 2 la Ghidul specific privind I4 – ,,Lista GUEE de verificare a eligibilității Beneficiarilor finali", pe care, prin fișierul atașat acestui mesaj, o alăturăm răspunsului de față.

   

2.1. Lista persoanelor vulnerabile este furnizată de către dumneavoastră? 2.2. Include aceasta și datele de contact ale beneficiarilor?

 

R 2.1. - Lista persoanelor vulnerabile nu este furnizată de noi operatorilor economici validați. 

Numai că, după data de 29.11.2024, va exista o Listă a operatorilor economici validați, din care consumatorul vulnerabil va putea alege un operator economic validat pentru încheierea contractului comercial, pregătirea documentației proiectului de investiție și depunerea proiectului în platforma PNRR în perioada 02.12.2024, ora 10:00 - 03.02.2025, ora 17:00.

Ca atare,  după data de 29.11.2024, Lista operatorilor economici validați se va publica pe pagina de internet www.mfe.gov.ro/category/anunturi-pnrr și prin intermediul altor canale oficiale de comunicare, de exemplu: afișarea listelor la sediul GUEE, respectiv la sediul Consiliului Județean Argeș (CJ Argeș) din Pitești, Piața Vasile Milea nr. 1, județul Argeș, precum și pe site-ul CJ Argeș, în secțiunea dedicată, organizată și întreținută, la adresa - https://www.cjarges.ro/en/ghiseul-unic-de-eficienta-energetica.

 R 2.2. - Lista persoanelor vulnerabile include domiciliul acestora.

 

3.1. Cum se procedează pentru a evita situațiile în care mai multe entități folosesc aceeași listă? 3.2. Cum ne asigurăm că nu apar depuneri duplicate?

 

R 3.1. – Apreciem că întrebarea adresată se referă la evitarea situațiilor în care mai mulți operatori economici validați/solicitanți de finanțare depun Dosare ale beneficiarilor finali identificate prin același CNP.

Evitarea acestor situații comportă diligențe responsabile din partea tuturor factorilor implicați în implementarea investiţiilor I4 și I7 din Componenta 16: REPowerEU în cadrul PNRR, inclusiv prin intermediul canalelor noastre oficiale de comunicare, prin popularizarea și promovarea atenționărilor energice asupra Respingerii dosarelor în asemenea situații, cum se va vedea în continuare, la Răspunsul R 3.2.

 

R 3.2. În această privință, pentru a preîntâmpina, dar și pentru a descuraja ,,depunerile duplicate" în discuție, legiuitorul a pus în mâinile celor chemați să aplice Ghidurile specifice privind I4 și I7, în forma actualizată după modificările prin ordinele ministrului investiţiilor şi proiectelor europene nr. 6561/15.10.2024 și nr. 6560/15.10.2024, un instrument normativ eficace și disuasiv - care determină schimbarea unei hotărâri -, stabilind, în chip inechivoc și intransigent, că:

 ,,În cazul în care GUEE constată că a fost deja depus și verificat un dosar identificat prin CNP, indiferent de operatorul ales, GUEE va respinge direct acel dosar/acele dosare depuse ulterior – n.n. ulterior dosarului deja depus și verificat -, fără a mai efectua verificări de conformitate administrativa si eligibilitate."

O prevedere, cu același conținut de idei, regăsim și la art. 7 alin. (10) din Ordinul comun al ministrului investiţiilor şi proiectelor europene şi al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei nr. 6382/4041/2024 privind aprobarea activităţilor specifice pentru implementarea investiţiilor I4: Schemă de granturi sub formă de bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării şi I7: Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a gospodăriilor din componenta 16: REPowerEU a Planului naţional de redresare şi rezilienţă al României, care se desfăşoară în cadrul ghişeelor unice de eficienţă energetic, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 1171/25.11.2024, care are următoarea redactare: ,,(10) În cazul în care GUEE constată că a fost deja depus şi verificat un dosar pentru un beneficiar final, indiferent de operatorul ales, GUEE respinge direct acel dosar/acele dosare depus(e) ulterior pentru acelaşi beneficiar final, fără a mai efectua verificările prevăzute anterior.".

De aceea, spre a nu greva, printre altele, activitățile Operatorului economic validat, 

Persoana fizică vulnerabilă trebuie îndemnată și convinsă să declare numaidecât, Operatorului economic validat/Solicitantului de finanțare, dacă deja a încheiat Contract comercial cu alt Solicitant de finanțare care deja i-a depus, spre verificare, dosarul la GUEE.

 

4.1. În ceea ce privește modul de depunere, am înțeles că este o singură sesiune, cu un număr maxim de 1.000 de beneficiari pe listă. Va fi această depunere sub formă de borderou?

4.2.  În care dintre pași trebuie să încărcăm documentele suport?

 

R 4.1. Într-adevăr, conform Ghidurilor specifice privind I4 și I7, Solicitantul de finanțare poate depune – n.n. prin platforma informatică a PNRR, ci nu la GUEE - în cadrul apelului O SINGURĂ cerere de finanțare – n.n. împreună cu toate documentele care o însoțesc, în format pdf - care nu poate cuprinde mai mult de 1 000 de consumatori vulnerabili de energie (Beneficiari finali)/clădiri rezidențiale unifamiliale.

Fiecare dosar în parte, al fiecărui beneficiar final, va fi depus la registratura CJ Argeș sau transmis electronic către GUEE, pe adresa de e-mail energieverde@cjarges.ro. si va primi un număr de înregistrare unic la CJ Argeș.

Astfel, sunt de reținut următoarele prevederi ale art. 7 din Ordinul nr. 6382/4041/2024:

,,(2) Solicitanţii de finanţare depun la registratură sau transmit la adresa de e-mail a GUEE dosarele complete ale beneficiarilor finali, constituite conform specificaţiilor din ghidul specific aplicabil, în vederea efectuării verificării acestora de către GUEE.

(3) Dosarele depuse sau transmise electronic se înregistrează la consiliul judeţean […], prin grija personalului GUEE, prin atribuirea numerelor de înregistrare şi menţionarea datelor de depunere. 

(4) Înregistrarea şi verificarea dosarelor se realizează în ordinea dată de data şi ora depunerii/transmiterii solicitărilor, pe principiul ,,primul depus, primul evaluat". În cazul depunerii sau transmiterii dosarelor prin e-mail într-un format centralizat, înregistrarea acestora se va realiza în funcţie de ordinea alfabetică a numelor de familie ale beneficiarilor finali.".

În situația depunerii mai multor dosare pe zi ale beneficiarilor finali, depunerea/transmiterea dosarelor complete, cu borderou, ,,într-un format centralizat în funcţie de ordinea alfabetică a numelor de familie ale beneficiarilor finali", este obligatorie.

Întrucât depunerea de proiecte în platforma PNRR a fost stabilită, din timp, în condiții de previzibilitate, în decurs convenabil, de două luni, în perioada 02.12.2024, ora 10:00 - 03.02.2025, ora 17:00, seriile de dosare vor fi dimensionate, respectiv calculate, de către Solicitanţii de finanţare, cu bună-credință, de o manieră rezonabilă, spre a fi depuse/transmise eșalonat, în zile diferite, atât pentru se putea obține dovada de primire a lor, cât și pentru a nu bloca activitățile curente ale personalului GUEE. 

 

R 4.2. – După semnarea contractului comercial între Solicitantul de finanțare și Beneficiarul final - consumator vulnerabil de energie – documentația trebuie să fie completă, în vederea verificării la GUEE. Și poate fi depusă și în format pdf, sub semnătura electronică, certificată în conformitate cu prevederile legale în vigoare, a reprezentantului legal al solicitantului.

În vederea anexării Listelor GUEE de verificare a eligibilității beneficiarilor finali la Cererea de finanțare pe care Solicitantul o va depune în platforma PNRR, 

se va efectua verificarea în prealabil de către GUEE a documentelor în vederea îndeplinirii criteriilor de conformitate și eligibilitate aplicabile fiecărui Beneficiar final și clădire rezidențială vizată* și întocmirea listei de verificare la nivelul GUEE și implicit emiterea avizului favorabil sau nefavorabil al GUEE cu privire la îndeplinirea condițiilor minime pentru fiecare dintre aspectele de conformitate și eligibilitate.

_______________

               * ,,Clădirea rezidențială unifamilială trebuie să fie deținută de Beneficiarul final (consummator vulnerabil de energie) și declarată de acesta ca locuință de domiciliu, respectiv locuința principală declarată în documentul de identitate."

 

Astfel, ,,Solicitanții de finanțare vor depune dosarele complete ale Beneficiarilor finali în vederea efectuării verificării acestora de către GUEE, verificare ce se va realiza prin utilizarea grilei anexă la ghidul specific, Anexa 2 Lista GUEE de verificare a eligibilității beneficiarilor finali-aplicabila Etapei I, Componenta A- dar și pentru obținerea vizelor privind eligibilitatea/neeligibitatea fiecărui consumator vulnerabil de energie și clădire rezidențială unifamilială.".

Lista GUEE de verificare care cuprinde avizul GUEE (Anexa 2 – Lista GUEE de verificarei) se va depune de către Solicitantul de finanțare odată cu cererea de finanțare, pentru fiecare beneficiar final în parte.

Lista se va comunica însoțită de o adresă de înaintare, În urma înregistrării listei de verificare, GUEE va comunica solicitanților de finanțare listele de verificare întocmite pentru fiecare dosar, în copie conforma cu originalul sau în format electronic semnat/e cu semnătură electronică extinsă, în vederea anexării acestora la cererea de finanțare pe care Solicitantul o va depune în platforma PNRR.

Cererile de finanțare se vor depune de către reprezentantul legal al solicitantului de finanțare prin platforma informatică a PNRR împreună cu toate documentele care le însoțesc, în format pdf.

Toate documentele se vor transmite sub semnătură electronică, certificată în conformitate cu prevederile legale în vigoare, a reprezentantului legal al solicitantului.

Se va utiliza platforma informatică pentru depunerea proiectelor de investiții finanțate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Platforma informatică poate fi accesată la următorul link:

https://proiecte.pnrr.gov.ro.

Modelul Cererii de finanțare cuprinde instrucțiuni de completare și transmitere a acestui document, prin intermediul Sistemului informatic integrat de management pentru PNRR.