Prezentare Sapata

ASEZARE SI VECINI

Localitatea Sapata se compune din 8 sate: LIPIA, GAINUSA, DRAGHICESTI, POPESTI, TURCESTI, MIRTESTI, BANARESTI si DEALUL BRADULUI. 

Pana in anul 1968, cand a avut; loc ultima; impartire; administrativ – teritoriala, teritoriul comunei Sapata se compunea din doua localitati: Sapata de Sus, careia ii apartineau satele Lipia , Gainusa, Draghicesti ,Popesti si Turcesti, Sapata de Jos, cu satele : Mirtesti, Banaresti, Dealul Bradului .

Denumirea de Sapata vine de la sapaturile efectuate de romani, deoarece in partea de sud a localitatii, aproape de hotarul cu localitatea vecina, Lunca Corbului, se gasesc urmele unui castru roman .

Localitatea Sapata este situata in partea de sud – vest a judetului Arges, avand ca vecini:

  • la Nord – COMUNA POIANA LACULUI;
  • la Est -COMUNA ALBOTA;
  • laSud - COMUNA LUNCA CORBULUI;
  • la Vest - COMUNA BARASTI, judetul Olt.

Localitatea SAPATA este situata in platforma Cotmeana, asezata de o parte si de alta a Raului Cotmeana,zona fiind colinara.

Ocupatiile traditionale ale locuitorilor din zona noastra sunt:
-agricultura, axata pe cultivarea cerealelor paioase(grau,secara orz, ovaz), a porumbului pentru boabe si a plantelor de nutreturi furajere(lucerna, trifoi), cresterea animalelor domestice(bovine,ovine,caprine,porcine,pasari).
-o parte din locuitori au ca principale indeletniciri: zidaritul, tamplaritul si dulgheritul.

ADMINISTRATIE 

In trecut locuitorii comunei Sapata depindeau de teritoriul; ce se intindea dincolo de Topolog si intra in administratia Manastirii Govora . Populatia a fost organizata pe sate dar era putina in comparativ cu cea de azi .Oamenii formau grupuri de case care se numeau ;catune ,care de obicei apartineau unui neam de oameni si purtau acelasi nume. Unele din ele se mai mentin si azi ca:Baditani, Dragomiri,Popesti, Banari, dar altele au disparut ca :Fulgesti Udresti, Enicesti.

Comuna a fost condusa in trecut de capii bisericii si mai tarziu apare; condusa de primar si notar, mai exista preceptor care strangea darile. Postul de jandarmi apare foarte tarziu in comuna, asa cum reiese dintr-o comunicare a Legiunii de jandarmi Arges catre comuna Sapata . Serviciul si paza Primariei era asigurata de un gardist, acesta mai avea si sarcina de a vesti locuitorilor ordinea de la primarie si de la celelalte autoritati, plasa ,judet, mergand de la un capat la altul al comunei sunand din goarna; si comunicand cu voce tare ordinele date.

In prezent administratia este formata din aparatul propriu al primariei si Consiliului Local Sapata format din 11 consilieri locali .

ATESTARE DOCUMENTARA

Nu se poate preciza o data fixa care sa ateste existenta comunei, insa se crede ca aceasta exista din timpul stapanirii romane .Documentele scrise nu se gasesc, dar cercetari arheologice au confirmat existenta unui castru roman; . Acesta facea parte din linia de aparare a castrelor romane pe linia translutanus de la Cimpulung –Muscel la Turnu Magurele – varsarea Oltului in Dunare .

POPULATIA 

Numarul total de locuitori este de 2.260, numarul gospodariilor fiind de 881. La recensamantul din 1966 populatia comunei numara 3108 locuitori, iar la sfarsitul anului 1973,3066 locuitori si 1069 familii, 969 gospodarii.

INVATAMANT SI CULTURA

In localitatea Sapata exista 4 gradinite, 2 scoli cu clasele I – IV , 2 scoli cu clasele I - VIII .

In 1838 ia fiinta prima scoala din Sapata, iar primul post de invatator a fost infiintat in 1838, asa cum reiese din Anuarul official intocmit de serviciul statelor personale si al statisticii ce se gasea la depozitul Arhivelor Pitesti .

Dupa reforma domnitorului Alexandru Ioan Cuza copiii merg la 3 scoli care functioneaza in Sapata de Sus, Sapata de Jos si Dealul Bradului .

Ca sistem sanitar pe raza comunei Sapata se afla un dispensar si un punct farmaceutic .

Ca institutii publice de cultura si culte se gasesc 2 camine culturale, 6 biserici .

PRIORITATI DE DEZVOLTARE

Prioritatatile de dezvoltare ale comunei Sapata sunt:
-alimentarea cu apa a satelor: Gainusa, Draghicesti, Popesti, Turcesti si satul Banaresti.
-modernizarea drumurilor comunale.
-extinderea alimentarii cu apa in toate satele componente.
-inceperea lucrarilor de executare a canalizarilor in cadrul satelor.

IMAGINI REPREZENTATIVE PENTRU LOCALITATE

In satul Lipia, component al localitatii Sapata, ca monument al naturii se afla"Stejarul de la Biserica Lipiei" datand de peste 500 de ani.

Ca monumente istorice pe teritoriul localitatii noastre se afla:

  • Biserica Lipiei, intemeiata la 1601, unde se gasesc mormintele boierilor"Budisteni";
  • Biserica Gainusa zidita in anul 1802;
  • Monumentul Eroilor cazuti pe front in timpul primului si celui de-al doilea razboi mondial din satul Banaresti;
  • Monumentul Eroilor cazuti pe front in timpul primului si celui de-al doilea razboi mondial din satul Gainusa;
  • Monumentul Eroilor cazuti pe front in timpul primului si celui de-al doilea razboi mondial din satul Dealu Bradului.