Prezentare Raca

Localitatea Raca se afla la extremitatea de sud a judetului Arges si la cea de nord a judetului Teleorman, facand trecerea intre dealurile Costestilor si Campia Burnasului.

Ea este alcătuită din trei sate: Râca, Bucov şi Adunaţi. 

Satul Raca este centrul comunei, satul Bucov este delimitat de satul Raca, prin paraul Bucov, iar satul Adunati se afla in extremitatea nordica a comunei, apropiat de comuna Izvoru, jud. Arges.

Comuna Raca are o populatie totala de 1586 locuitori, din care sub 35 ani - 113 femei si 106 barbati, iar intre 35 - 60 ani sunt 169 femei, intre 35 - 65 ani - 192 barbati, peste 60 ani sunt 426 femei , peste 65 ani - 274 barbati si un numar de 306 copii. 

Comuna este asezata pe paralela 45 si pe meridianul 33 latitudine nordica.

La sud se margineste cu comuna Silistea – Gumesti, judetul Teleorman, la nord cu comunele Izvoru si Ungheni, la est are ca limita raul Teleorman si comunele Popesti si Tatarasti, la vest comunele Caldararu si Mirosi, avand ca limita linia ferata Rosiori - Costesti.

Ca forme de relief predomina campia (marea campie a Burnasului) si dealurile.

Clima localitatii este temperat – continentala, cu influente rasaritene: iarna sunt vanturi puternice din est (crivatul) si vara - austrul (ce bate din vest).

Iernile sunt aspre si cu multiple precipitatii iar verile sunt uscate si secetoase.

Fond funciar - 4260 ha suprafata comunei (cu terenul extravilan) din care 3806 ha teren extravilan.

Suprafata impadurita a comunei­ este de 425 ha.

Cresterea animalelor este o indeletinicire straveche a localnicilor, fiind crescute in gospodarii proprii animale ca: bovine, ovine, caprine, porcine si cabaline.

Se mai gasesc: iepuri de casa, nutrii si magari.

Zona este remarcata printr-un numar variat de plante medicinale, petrol care se gaseste in solul unor anumite arii teritoriale ale comunei precum si gaze naturale, dar zacaminte nesemnificative.

Turismul nu este dezvoltat deloc, pe viitor probabil se va exploata si acest domeniu, zona fiind specifica uneia de campie, existand traditii si obiceiuri locale, specifice zonei teleormanene precum si anumite locuri care se remarca printr-un relief si o fauna mai deosebite (fond de vanatoare).

Activitati noi in cadrul zonei nu au aparut inca, dar sa speram ca odata cu integrarea in UE sa apara si la noi anumite domenii de activitati economice.

Datorita asezarii sale, localitatea Raca, judetul Arges, se invecineaza cu judetul Teleorman, de unde si multe influiente in special in obiceiuri satesti (port, folclor, ritualuri crestinesti) si indeletiniciri specifice zonei de campie (Campia Burnasulu si Campia Dunarii).

- Transportul rutier: - fiind o comuna marginasa a judetului Arges, Raca, dispune de ulite comunale, un drum comunal DC129 Bucov - Adunati si 2 drumuri judetene DJ - 679 E Raca - Silistea - Gumesti (Teleorman) si DJ 679A Raca - Caldararu. Nu sunt circulate intens si nici utilizate de operatori economici, nu se intampla accidete de circulatie aproape deloc (la circa 2 - 3 ani, cate o ciocnire usoara, fara raniti sau morti).
Comuna nu dispune de retea feroviara si transport prin retea magistrala.