Prezentare Popesti

Toponomia localitatilor componente:

Adunati – toponim indicand fie '' un sat ingradit, cu casele dese, apropriate una de alta'' fie un sat format prin ''adunarea'' unor oameni din diverse localitati: - fenomen determinat de improprietarirea taranilor cu pamant.

Bucov – toponim topografic format pe baza apelativului de origine slava ''buk'' cu sens de ''faget'',evocand natura terenului pe care sa constituit asezarea.

Palanga – toponim topografic format pe baza apelativului palanca (regional, palanga) cu sens de locul ce a fost altadata intarit cu ingradire din pari sau de blani – presupunand existenta unei foste fortificatii.

Popesti – toponim social format pe baza eponimului Popa (la origine, apelativului popa) + sufixul – esti care indica organizarea sociala pe baza de obste a asezarii.

Purcareni – toponim social relevand ocupatia locuitorilor care au constituit asezarea: porcari, toponimul este format din apelativul mentionat + sufixul eni care indica apartenenta locala.

Raca– toponim topografic evocand aspectul terenului in care s-a format asezarea.Toponim are la origine v.sl.veka (apa curgatoare) motivat, intrucat pe teritoriul localitatii curge paraul Bucov.

Slobozia – toponim social format pe baza apelativului slobozie, indicand un sat nou '' alcatuit din familii"iesite din alt sat asezat pe aceias mosie'' sau din linzi (straini) si laturalnici (locuitori vremelnici).
Locuitorii unei slobozii erau scutiti de orice obligatii catre stat privind plata impozitelor si judecarea delictelor savarsite.

Specific etnocultural:

Arhitectura populara caracteristica zonei de ses a judetului Arges. La inceputul secolului al XX-lea, se inregistreaza o frecventa considerabila a caselor de lemn cu bicameral si acces in tinda de pe o prispa joasa sustinuta de stalpi din lemn.

Unele constructii de locuit erau prevazute, in partea posterioara, cu un ''sopru'' care avea rol de deposit al instrumentarului agricol al gospodariri.

In perioada interbelica, constuctiile realizate din paianta se generalizeaza:planul este format din tinda centrala si camere laterale. Se manifesta tendinta suprainaltarii soclului de caramida.

Decorul caselor este amplificat prin traforarea in ornamente geometrice sau florale, a palimarelor si a benzilor decorative care se racordeaza in partea superioara, la stalpii fatadei.

Peretii caselor sunt decorate prin ornamente in structura ( centre geometrice, glastre, flori stilizate, etc).Actualmente in adificarea caselor se utilizeaza preponderant caramida iar stalpii ( de sectiune circulara sau patrata) au arcade trilohorte.

Portul popular se integreaza zonei sudice a Argesului cu evidente influente teleormanene.