Prezentare Corbi

Situate pe malurile legendare ale Raului Doamnei, la poalele falnicilor munti Fagaras, sub streasina dealurilor domoale, a tainicelor si tihnitelor paduri, satele Corbi si Jgheaburi din judetul Arges, trainicite pentru eternitate, sunt si azi, dupa multe secole de existenta si neclintire, ca stancile Carpatilor, locul unde inima Munteniei pulseaza cu demnitate in cea mai curata si inaltatoare simtire romaneasca.

Vazute in orice anotimp al anului, satele Corbi si Jgheaburi - stravechi si mirifice asezari - sunt adevarate stampe de epoca, cu patima inconfundabila, cu o ordine a lucrurilor temeinic facute de renumiti oieri si harnici gospodari, oameni buni si inteligenti, prietenosi si ospitalieri.

Pe aceste plaiuri mioritice, cu datini si traditii din strabuni, s-au nascut doine ciobanesti, cantece de dragoste si legende deosebit de frumoase, exprimate prin graiul dulce, corbenesc, prin marturii de suflet romanesc.

Obiective turistice Corbi

Corbi si Jgheaburi - stravechi sate romanesti situate pe cursul mijlociu al Raului Doamnei, pitoresti localitati submontane cu potential turistic important. 

Masivul stancos de gresie din satul Jgheaburi, comuna Corbi in care este amplasata Biserica rupestra.

Peretele din roca friabila este lung de circa 50 metri si inalt de peste 20 metri. 

Spatiul mirific, binecuvantat de Dumnezeu, din fata asezamantului monahal din Jgheaburi.

Manastirea din comuna Corbi - asezamant ortodox ctitorit de veacuri, monument de arhitectura ecleziastica si pictura murala apartinand patrimoniului de valori nationale si universale. 

Sapat intr-un masiv stancos inalt de peste 20 m si lung de circa 50 m, Biserica rupestra din Corbi se compune dintr-un naos dreptunghiular in plan si "boltit" in arc frant (7.60 m x 6.10 m x 4 m I), un altar bipartit si un pronaos rectangular in bolta semicilindrica. In plan, altarul prezinta doua abside, cu mese liturgice rezervate in stanca.

Frecvent intalnit la bisericile rupestre din Cappadocia, tipul arhitectonic al altarului bipartit pledeaza pentru datarea acestuia in perioada secolelor X - XIV.

Considerandu-l "cel mai vechi ansamblu de pictura cunoscut pana in prezent in Tara Romaneasca", databil prin "stil, iconografia si caracterul arhaic al programului altarului" catre sfarsitul secolului al XIII-lea sau in primele decenii ale veacului al XIV-lea, cercetatoarea Carmen Laura Dumitrescu apreciaza ca acest locas de inchinaciune argumenteaza existenta unor centre monastice de tip anahoretic in spatiul geografic cuprins intre Muntii Carpati si Marea Neagra.
(Dumitrescu Carmen Laura "Biserica rupestra Corbii de Piatra, cel mai vechi ansamblu de pictura - cunoscut astazi - din Tara Romaneasca", in "Studii si cercetari de istoria artei", seria Arta plastica, tomul 22, Editura Academiei Romane, 1975). 

Stravechiul asezamant monahal din Corbi - unicat in spatiul ortodox romanesc.

Primul schit de calugarite din Tara Romaeasca - la Biserica rupestra din Corbii de Piatra