Prezentare Cateasca

Comuna Căteasca se află în județul Argeș, Muntenia, România. Aceasta este alcătuită din satele Catanele, Căteasca (reședința), Cireșu, Coșeri, Gruiu, Recea și Siliștea.

Se învecinează la nord cu orașul Ștefănești, orașul Topoloveni și cu comunele Călinești și Leordeni.

La sud se învecinează cu comuna Rociu, la vest cu comunele Oarja și Suseni, iar in partea de est cu comuna Rătești.

Conform ultimului recensământ, s-a constat faptul că localitatea găzduiește aproximativ 4.006 locuitori minunați. Oamenii din Căteasca sunt calzi, primitori, și mai ales, săritori. La fel este și edilul comunei, Florian-Liviu Năstase, care, împreună cu cei 13 consilieri locali, administrează și dezvoltă comuna într-un mod constant.

Comuna Căteasca este situată în partea estică a județului, în câmpia înaltă a Piteștiului, pe malul drept al Argeșului și pe malurile Neajlovului. Este străbătută de autostrada București–Pitești, pe care este deservită de trei ieșiri, etichetate „Căteasca" și „Cireșu", „Catanele", prima dintre care dă în șoseaua județeană DJ703B, drum care o leagă spre nord de Leordeni (unde se termină în DN7) și spre sud-vest de Rociu, Costești (unde se intersectează cu DN65A), Lunca Corbului (unde se intersectează cu DN65), apoi în județul Olt la Bărăști și mai departe înapoi în județul Argeș la Vedea (unde se intersectează cu DN67B), Uda și Morărești. La Căteasca, acest drum se intersectează cu șoseaua județeană DJ702G, care o leagă spre nord-vest de Pitești (unde se termină în autostrada A1) și spre sud-est de Rătești și mai departe în județul Dâmbovița de Crângurile și Petrești (unde se termină în DN61). Tot din DJ703B, lângă Căteasca se ramifică și șoseaua județeană DJ508, care duce spre sud la Rătești, Teiu și Negrași.

În trecut, comuna purta numele de Căteasca-Popești. Făcând parte din plasa Gălășești a județului Argeș și era formată din satele Căteasca (fost Tufeanca), Coșarele și Popești. La acea vreme, pe teritoriul actual al comunei, funcționau în aceeași plasă și comunele Cacaleți-Cireșu și Cacaleții de Jos.

În anul 1950 au avut loc însă câteva schimbări pe hartă. Comunele au fost arondate raionului Topoloveni, ca mai apoi să fie arondate raionului Pitești din Argeș. Satele Cacaleții de Jos și Cacaleții de Sus s-au unit, formând un singur sat, Siliștea. Comuna Căteasca s-a îmbogățit, preluând și satele Catanele și Zeama Rece de la comuna Oarja. Satul Zeama Rece a primit în 1964 denumirea de Recea. În 1968, comunele au revenit la județul Argeș, reînființat. Tot atunci, comuna Siliștea a fost desființată, satele ei trecând la comuna Căteasca, iar satul Popești a fost desființat și comasat cu satul Căteasca.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Căteasca se ridică la 4.006 locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.751 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (95,98%). Pentru 3,22% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (93,14%), cu o minoritate de penticostali (3,17%). Pentru 3,22% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.