Prezentare Bogati

Comuna Bogati se afla situate in S-E judetului Arges, la limita cu judetul Dimbovita, de-a lungul vailor Glîmboc, Glîmbocel şi Strîmbului, cât şi parţial în zona dealurilor piemontane.

Se găseşte la o distanţă de 39 km faţă de municipiul Piteşti, capitala judeţului Argeş. Având ieşire la drumul naţional E 15 A, se pune în legătură cu capitala tarii-Bucuresti si cu municipiul Pitesti.

Comuna Bogati este constituita din 8 sate: Suseni, Bujoi, Birloi, Bogati, Chitesti, Glimbocelu, Glimbocel si Dumbrava.

Teritoriul acestei comune se afla in cadrul Piemontului Candesti, unitate morfologica ce apartine Podisului Getic.

Flora si fauna din comuna Bogati prezinta o mare valoare economica. Fauna intalnita aici este caracteristica padurii de stejar, cuprinzand un numar mare de pasari, mamifere, reptile si mai putin fauna acvatica. In acest biotop traiesc reptile si foarte multe insecte.

Fructele de padure si plantele medicinale de pe teritoriul comunei sunt recoltate si valorificate.

O atentie deosebita se acorda culturilor de pomi fructiferi, vitei de vie, culturii capsunului cat si cresterii animalelor.

Comuna Bogati, ca asezare are o existenta milenara. Apare localizata in primele harti ale Tarii Romanesti, unde evidentiau numai comunele importante.

Localitatea Bogati apare sub denumirea de "Bogat" pe harta Tarii Romanesti intocmita de stolnicul Constantin Cantacuzino si tiparita la Venetia in anul 1700, denumire apropiata de cea pe care o are in prezent.
Legat de numele "Bogati" al comunei, o legenda atesta ca localitatea primeste numele de la un trimis domnesc al lui Radu cel Mare, anul 1503. El a fost insarcinat sa stranga dajdia dintr-un sat pe al carui teritoriu a fost gasit cadavrul calugarului Petrea. Satenii s-au imprumutat la vecinii din satul de peste deal, sat care apare in documentele de atunci sub denumirea de Bogati.

De la Mircea Ciobanu si pana la detasamentul Paulis, bogatenii au fost prezenti la marile fapte ale neamului.
Stema localitatii cuprinde elementele: petrolul, coroana regala si cornul abundentei.

Teritoriul administrative al comunei Bogati se invecineaza cu:

Sud – comuna Leordeni (satul Budisteni)
Nord – comuna Dobresti
Vest- comunele Beleti-Negresti, Priboieni si cu orasul Topoloveni;
Est- comunele Telesti si Scheiu din judetul Dambovita.

Suprafata comunei este de 6800 ha, din care teren intravilan =406,5 ha , extravilan =3840,5 ha, fond forestier = 2553 ha.

Populatia localitatii este alcatuita din 6288 locuitori, numarul gospodariilor este de 2643 iar numarul locuintelor de 4228.